Whole Tomato Software Forums
Whole Tomato Software Forums
Main Site | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
User name:
Password:
Save Password
Forgot your password?

 All Forums
 Visual Assist
 Technical Support
 Visual Studio 16.9.3 Replace All slowdown
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18833 Posts

Posted - Nov 16 2022 :  11:57:15 AM  Show Profile  Reply with Quote
We are currently unable to reproduce this ourselves, which is not helpful. Previously we had no problems reproducing this here.

Which OS are you using?

Did you find time to test this in a test profile? I am wondering if somehow this could be profile specific, which would suggest there is another factor at work here, which would explain why we are having problems reproducing this here.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

KRG
Senior Member

USA
31 Posts

Posted - Nov 17 2022 :  10:43:46 AM  Show Profile  Reply with Quote
I'm on the latest Win11, latest VS and latest VAX. I'll try to do a superluminal capture and figure out what VAX calls are causing the issue
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18833 Posts

Posted - Nov 17 2022 :  11:01:35 AM  Show Profile  Reply with Quote
Our developer with the high refresh rate monitor is also running the latest Windows 11, so its not as simple as the OS. For profiling this, can you please try the following, perhaps in addition to superliminal, which I am not familiar with:

- have an instance of visual studio running which you can reproduce in, sounds like any and all instances
- start a separate instance of visual studio
- start debug > performance profiler
- choose running process as your target, and select the first devenv.exe process you will reproduce in
- check cpu usage under available tools
- click start
- reproduce the issue for several seconds in the other ide
- click stop collection
- optionally note the start and stop times of your reproduction so we can narrow our search
- save the diagnostic report using file > save *.diagsession as...

can you please upload the result, which should be quite a large file, and post or send the link. If you don't want to post it here, just in case it contains any sensitive information, please send me the link via:

[email protected]

including this thread ID or URL in the description, so we can match it up.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

KRG
Senior Member

USA
31 Posts

Posted - Nov 21 2022 :  11:08:52 AM  Show Profile  Reply with Quote
So after updating to 17.4.1, I cant reproduce the issue. I'm now getting a general slowdown when using the advanced clipboard from VAX but I need to verify if that actually is a VAX issue or just VS. The 17.4 release has had some issues.
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18833 Posts

Posted - Nov 21 2022 :  11:57:04 AM  Show Profile  Reply with Quote
Thank you for the update, its certainly possible then that the update has had an effect here. For the advanced clipboard, you mean Ctrl-Shift-V for the clipboard history? Assuming you do, how many items do you have this set to show? The menu is appearing instantly for me in VS2022 17.4.0 with VA 2463.0

The clipboard history menu is still appearing instantly for me now I have upgraded to VS2022 17.4.1

This is with the menu set to show 10 items, in case that matters.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

KRG
Senior Member

USA
31 Posts

Posted - Nov 23 2022 :  1:22:13 PM  Show Profile  Reply with Quote
It's not a matter of it appearing, it's that after I pasted, I have some severe lag for several seconds. I'll try to make profile today and see what's going on.
Go to Top of Page

nitz
Junior Member

21 Posts

Posted - May 22 2024 :  11:39:44 AM  Show Profile  Reply with Quote
Sorry for dredging up an 18 month old topic, but I've been having this issue (the original replace all slowdown,) for quite some time now too. (I only just now finally got grumpy enough to hunt for a solution.)

As is similar with others in this thread:

- I am using a high refresh rate monitor (144 Hz.)
- I am using split editor windows.
- The delay happens after pressing the "replace all" button (or pressing return with the textboxes focused,) in the find-replace dialog.
- Toggling off VAX before using find/replace allows the operation to complete nearly instantly.
- Whereas if VAX is enabled, I often give up on letting it finish past 60 seconds or so (even on 3 replacements in a 300 line file.)
- Despite the delay, sometimes the actually replace edit actually happens quickly: the F&R UI continues to "spin" though, and the results dialog doesn't get shown.

Some information about my current setup:

- Windows 10 Pro 22H2 (19045.4412)
- Visual Studio Enterprise 2022 (64-bit) 17.10.0 (though the behavior has been consistent since long before this version.)
- Visual Assist 10.9.2515.0
- I have the VAX navigation bar *enabled*, as well as the built-in navigation bar. (I need it available for the Project Switcher (https://forums.wholetomato.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19213))
- I have 3 displays, all of which are 2560x1440 @ 144 Hz @ 8bpp with HDR enabled, via a single NVIDIA display adapter.

Cheers
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18833 Posts

Posted - May 22 2024 :  1:19:06 PM  Show Profile  Reply with Quote
This has come up before, but we have had problems reproducing it. If you have the time, can you please try the following steps:

- have an instance of visual studio running which you can reproduce in
- start a separate instance of visual studio
- start debug > performance profiler
- choose running process as your target, and select the devenv process you will reproduce in
- check cpu usage under available tools
- click start
- reproduce the issue for several seconds in the other ide
- click stop collection
- optionally note the start and stop times of your reproduction so we can narrow our search
- save the diagnostic report using file > save *.diagsession as...
- send the file to us by sharing a onedrive or other file service link (as it will be too large for email)

Please send me the link to the files via email:

[email protected]

including this thread ID or URL in the description, so we can match it up. Hopefully this will help us to understand why you are seeing this problem.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
© 2023 Whole Tomato Software, LLC Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000