Whole Tomato Software Forums
Whole Tomato Software Forums
Main Site | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
User name:
Password:
Save Password
Forgot your password?

 All Forums
 Visual Assist
 Technical Support
 VB.Net autocomplete issues
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Oct 28 2011 :  1:01:36 PM  Show Profile  Reply with Quote
I'm running Version 10.6.1859.0 on Visual Studio 2010 SP1.

This is a long standing problem for me using VB.Net in VS2008/VS2010. VA seems to want to use a "space" character to auto-complete even though I don't have selections committed with "Tab" checked only. How can I configure VA to only auto-complete by pressing the tab character?

For instance in a brand new VB.Net project if I try to declare a private variable in a form class with this statement:

Private f as Double

As soon as I press a space after "f" VA wants to insert "Function". If I use "m" it forces "MustInherit". These are just two simple examples but sometimes it has problems with forcing auto-completion to the wrong thing with longer strings. I usually get around this by purposely misspelling the variable and then I go back and edit the character(s). Obviously this is an efficiency killer so I would really like to know how to fix this (turning VA off prevents the auto-completion from occurring but that is not the solution I am looking for).

So, I only want it to auto-complete when I press "tab". Is this possible??

Thanks,

-Ray

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Oct 28 2011 :  4:56:50 PM  Show Profile  Reply with Quote
I am seeing the same effect here. Thank you for the clear description.

case=62322

Unfortunately the only solution I have found so far is to use Escape to dismiss the listbox, or to use Undo after to undo accepting the listbox.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Nov 07 2011 :  11:39:40 AM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feline

I am seeing the same effect here. Thank you for the clear description.

case=62322

Unfortunately the only solution I have found so far is to use Escape to dismiss the listbox, or to use Undo after to undo accepting the listbox.


OK, thanks! Is there a way for me to check on the status of this case if I wanted to?

Regards,

-Ray
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Nov 08 2011 :  1:05:21 PM  Show Profile  Reply with Quote
Unfortunately you cannot see the status of a case directly, but you can always ask, and I will check on a case for you.

This is marked as fixed internally, and the fix should appear in the next build, which I am expecting in the next few weeks. Hopefully the fix will work well for you.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Dec 08 2011 :  10:55:14 AM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feline

Unfortunately you cannot see the status of a case directly, but you can always ask, and I will check on a case for you.

This is marked as fixed internally, and the fix should appear in the next build, which I am expecting in the next few weeks. Hopefully the fix will work well for you.



Any idea when this fix will be released?

-Ray
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Dec 08 2011 :  1:22:49 PM  Show Profile  Reply with Quote
We are currently working on a new build, we are just trying to find and fix a regression that we have just become aware of.

I have emailed you about this.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

support
Whole Tomato Software

5566 Posts

Posted - Dec 16 2011 :  2:11:24 PM  Show Profile  Reply with Quote
case=62322 is fixed in build 1862
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Dec 16 2011 :  2:28:12 PM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by support

case=62322 is fixed in build 1862


Thank you! BTW, the fix has been working well in the beta build 1861 provided to me.

-Ray
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Jul 04 2012 :  6:50:54 PM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rgralak

quote:
Originally posted by support

case=62322 is fixed in build 1862


Thank you! BTW, the fix has been working well in the beta build 1861 provided to me.

-Ray


Unfortunately this bug seems to have returned in the latest build (1908) or some version in between.

If you create a blank VS2010 VB.Net project and in the form load routine type "if" and a space charecter very quickly (as in starting an "if" statemnent) for some odd reason visual assist replaces my if with "HttpStyleUriParser". See attached picture.

I do not want my statements to be completed with the space character - only the tab character. Please, would it be too much to ask to put in an option where completion happens only when the TAB key is entered?

Thanks,

-Ray





-Ray
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Jul 05 2012 :  12:06:21 PM  Show Profile  Reply with Quote
Which OS are you using? Is this a 32 or 64bit OS?

So far I cannot reproduce this problem. I have tried both the test code I created for the bug report case=62322, and a new, default VB.NET form application in VS2010.

Can you please send me your test project along with your VA and IDE settings, so I can run the same test here, and see if I can reproduce this, and figure out what is going wrong. You can export your setting via:

VA Options -> Performance -> Export Settings
IDE tools menu -> Import and Export Settings -> Export selected environment settings

Please submit the files via the form:

http://www.wholetomato.com/support/contact.asp

including this thread ID or URL in the description, so we can match it up.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Jul 05 2012 :  2:48:01 PM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feline

Which OS are you using? Is this a 32 or 64bit OS?

So far I cannot reproduce this problem. I have tried both the test code I created for the bug report case=62322, and a new, default VB.NET form application in VS2010.

Can you please send me your test project along with your VA and IDE settings, so I can run the same test here, and see if I can reproduce this, and figure out what is going wrong. You can export your setting via:

VA Options -> Performance -> Export Settings
IDE tools menu -> Import and Export Settings -> Export selected environment settings

Please submit the files via the form:

http://www.wholetomato.com/support/contact.asp

including this thread ID or URL in the description, so we can match it up.


OK, will do.

I'm running Windows 7 x64 Ultimate on a pretty fast system (i7-2700K with 32GB ram and 512GB boot SSD. The code is on one of the SSDs on my computer). The project is essentially a blank project but I'll send it anyway.

-Ray

Edited by - rgralak on Jul 05 2012 2:48:33 PM
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Jul 05 2012 :  8:24:44 PM  Show Profile  Reply with Quote
I have the files, thank you for these, I am now able to reproduce the problem. This has a slightly different trigger, so I have put in a new bug report for this:

case=67679

For me turning Off:

VA Options -> Advanced -> Listboxes -> List non-inherited entries first

fixes the problem. Can you try this yourself, and see if this helps?

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Jul 05 2012 :  11:51:54 PM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feline

I have the files, thank you for these, I am now able to reproduce the problem. This has a slightly different trigger, so I have put in a new bug report for this:

case=67679

For me turning Off:

VA Options -> Advanced -> Listboxes -> List non-inherited entries first

fixes the problem. Can you try this yourself, and see if this helps?



Unfortunately that didn't help on my system. Instead, typing "if " quickly would show "i " probably because there was an "i" in the popup list.

-Ray
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Jul 07 2012 :  10:58:51 AM  Show Profile  Reply with Quote
If you try the sample project you sent me, and type "if ", what happens? Does turning on or off "List non-inherited entries first" make any difference here?

It looks like there are two or three different effects at work here, which is making this a bit harder to pin down than I would like.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Jul 07 2012 :  12:37:34 PM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feline

If you try the sample project you sent me, and type "if ", what happens? Does turning on or off "List non-inherited entries first" make any difference here?

It looks like there are two or three different effects at work here, which is making this a bit harder to pin down than I would like.


I just sent you a link to a video I just made that might help you see what's happening on my system.

-Ray
Go to Top of Page

accord
Whole Tomato Software

United Kingdom
3287 Posts

Posted - Jul 09 2012 :  5:37:13 PM  Show Profile  Reply with Quote
I get different results than yours. However, it can be caused by typing speed and typing history which VA also takes account. In addition, some problem even occur when Visual Assist is disabled, for example when I type

Dim foo As act<space>

I get Action here even with VA disabled (VS2010, your test project).

So maybe the best solution is to turn off completion altogether. We have added a new registry entry which controls this, and will probably be released with the next build:

case=67723
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Jul 10 2012 :  09:40:22 AM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by accord

I get different results than yours. However, it can be caused by typing speed and typing history which VA also takes account. In addition, some problem even occur when Visual Assist is disabled, for example when I type

Dim foo As act<space>

I get Action here even with VA disabled (VS2010, your test project).

So maybe the best solution is to turn off completion altogether. We have added a new registry entry which controls this, and will probably be released with the next build:

case=67723


So, completion with a space is a bug/"feature" of Visual Studio's Intellisense?

-Ray
Go to Top of Page

accord
Whole Tomato Software

United Kingdom
3287 Posts

Posted - Jul 10 2012 :  9:36:36 PM  Show Profile  Reply with Quote
What I state is that it happens with disabled VA. This is an implicit answer.
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Jul 11 2012 :  3:51:44 PM  Show Profile  Reply with Quote
When people ask about the VA option:

VA Options -> Advanced -> Listboxes -> Selections committed with: Any character not valid in a symbol

the historic answer is that this is there to help VB programmers, where accepting a listbox with space is the expected behaviour, and we normally expect / recommend C++ programmers to turn this option off.

The IDE has an option for C# to control accepting the listbox with a space, but no such option for VB, or at least, no option I have ever found.

From the description, the registry key setting in case=67723 should do exactly what you want, hopefully it will make a useful difference for you.

zen is the art of being at one with the two'ness

Edited by - feline on Jul 11 2012 3:53:59 PM
Go to Top of Page

rgralak
Junior Member

10 Posts

Posted - Jul 11 2012 :  5:01:02 PM  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feline

When people ask about the VA option:

VA Options -> Advanced -> Listboxes -> Selections committed with: Any character not valid in a symbol

the historic answer is that this is there to help VB programmers, where accepting a listbox with space is the expected behaviour, and we normally expect / recommend C++ programmers to turn this option off.

The IDE has an option for C# to control accepting the listbox with a space, but no such option for VB, or at least, no option I have ever found.

From the description, the registry key setting in case=67723 should do exactly what you want, hopefully it will make a useful difference for you.


How can I view that case and get the registry setting you mention?

And I think the "space" behavior must have changed in VS2010. I do not remember this being an issue in VS2008.

-Ray
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
19177 Posts

Posted - Jul 12 2012 :  4:52:04 PM  Show Profile  Reply with Quote
Unfortunately you cannot see the case directly, it is in our internal bug tracking system, but the registry key should be posted to this thread when it becomes available, hopefully in the next few weeks, and I will also add an FAQ entry for this setting, for easy reference.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
© 2023 Whole Tomato Software, LLC Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000