Whole Tomato Software Forums
Whole Tomato Software Forums
Main Site | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
User name:
Password:
Save Password
Forgot your password?

 All Forums
 Visual Assist
 Technical Support
 VA 2458: toolbar without icons
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Uniwares
Tomato Guru

Portugal
2259 Posts

Posted - Oct 12 2022 :  08:39:42 AM  Show Profile  Reply with Quote
I just installed the lastest (2458) VA onto a fresh windows 10/VS Pro setup, and the VA toolbar has no icons whatsoever, although the buttons work.





Uniwares
Tomato Guru

Portugal
2259 Posts

Posted - Oct 25 2022 :  11:09:00 AM  Show Profile  Reply with Quote
No ideas? Anything to test? Running on Microsoft Visual Studio Professional 2022 (64-bit) -
Version 17.3.6, Windows 10 Enterprise, 20H2.

Edited by - Uniwares on Oct 26 2022 04:18:25 AM
Go to Top of Page

AlfredS
Junior Member

24 Posts

Posted - Nov 09 2022 :  02:34:56 AM  Show Profile  Reply with Quote
Hi!
Have a look at https://forums.wholetomato.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19331

Under 17.4.0 I have the problem that only for one IDE start the icons are visible. By the next start, they are gone. To run always devenv.exe /Setup is a little tiring.

BR
Alfred

Edited by - AlfredS on Nov 09 2022 04:01:04 AM
Go to Top of Page

Uniwares
Tomato Guru

Portugal
2259 Posts

Posted - Nov 09 2022 :  2:08:31 PM  Show Profile  Reply with Quote
Yes i saw, still no solution. Never seen it before in any VS installation. All up to date, no extensions that I don't usually have. Only difference is that its VS Professional with azure managed licenses.
Go to Top of Page

pstemper
Junior Member

USA
11 Posts

Posted - Nov 10 2022 :  4:55:21 PM  Show Profile  Reply with Quote
I too am NOW having this issue. SOME of the VA icons are missing, but not all. I am running VA 10.9.2463.0 Built 2022.10.25.
I tried running devenv with the /setup switch. No difference.
I have rebooted, no difference.

VA_X64.dll file version 10.9.2463.0 built 2022.10.25
DevEnv.exe version 17.4.33103.184 Enterprise
msenv.dll version 17.0.33103.184
Comctl32.dll version 6.10.19041.1110
Windows 10 10.0 22H2 Build 19045.2251



Paul

Edited by - pstemper on Nov 10 2022 6:01:22 PM
Go to Top of Page

AlfredS
Junior Member

24 Posts

Posted - Nov 11 2022 :  09:14:16 AM  Show Profile  Reply with Quote
Hi!
The icons are back! Don't ask me what I have done or why they are now visible. I don't know! Very strange!
It's not a solution but make hope. :-)

BR
Alfred
Go to Top of Page

Uniwares
Tomato Guru

Portugal
2259 Posts

Posted - Nov 11 2022 :  09:19:43 AM  Show Profile  Reply with Quote
Just restart and they will go away.

I cant get them to show on this machine.
Go to Top of Page

pstemper
Junior Member

USA
11 Posts

Posted - Nov 11 2022 :  12:05:56 PM  Show Profile  Reply with Quote
My problem has been resolved now. I submitted a ticket to support yesterday, and today they gave me the steps to fix it. It STILL involved running devenv with the /setup flag, but they had me remove the cached image icon folder first. That has fixed it now. I restarted VS several times since, and so far so good!

Paul
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Nov 11 2022 :  12:21:08 PM  Show Profile  Reply with Quote
Apologies for the slow reply here. For nearly everyone who has reported this problem so far, opening a command prompt as Administrator, and from this command prompt running "devenv.exe /setup" has fixed the problem.

There have been a couple of people who needed to take an extra step or two, but so far this has been thankfully very rare. We are also working on a proper fix, but still cannot reproduce the hard to fix version of the bug here on demand, which complicates matters.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

Uniwares
Tomato Guru

Portugal
2259 Posts

Posted - Nov 25 2022 :  2:06:42 PM  Show Profile  Reply with Quote
Not solving it for me here, even with the 2022.4 update its still the same. Actually now I have the same problem on my home machine too, I havent used it for some time so maybe it was present before and I didnt notice.
Go to Top of Page

Uniwares
Tomato Guru

Portugal
2259 Posts

Posted - Nov 26 2022 :  10:38:15 AM  Show Profile  Reply with Quote
For what its worth, on my home machine a restart brought them back. Lets see if they stay.
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Nov 28 2022 :  11:58:11 AM  Show Profile  Reply with Quote
At least this fixed one of the two machines. I have just emailed you about this, since the next step needs a little more care, and should not be done to casually. It should fix the problem for you though, which is what matters.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

jencas
New Member

4 Posts

Posted - Dec 06 2022 :  01:18:18 AM  Show Profile  Reply with Quote
Since the last Visual Studio update the icons are gone again. But this time "devenv /setup" did't bring them back. Even deleting the VS icon cache didn't help. Any other suggestion?
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Dec 12 2022 :  10:41:55 AM  Show Profile  Reply with Quote
Which version of Visual Studio are you using? I would like to try installing VA into a test profile, to see if the icons work correctly there, before trying anything more drastic. But the instructions are a bit more complex for VS2022, and are a bit easier for earlier versions of Visual Studio.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

jencas
New Member

4 Posts

Posted - Dec 13 2022 :  01:42:16 AM  Show Profile  Reply with Quote
I'm using VS2019 and VS2022. In VS2019 the icons are visible. In VS2022 they aren't, so unfortunately we have to go the stony way. VS2022 is v17.4.2 with following info:

License: Standard (XXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXX) Support ends 2023.01.18
VA_X64.dll file version 10.9.2471.0 built 2022.11.25
DevEnv.exe version 17.4.33122.133 Professional
msenv.dll version 17.0.33103.184
Comctl32.dll version 6.10.19041.1110
Windows 10 10.0 22H2 Build 19045.2130
16 processors (x86-64)
Language info: 1252, 0x407

Platform: Project defined
Stable Includes:
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Include\winrt;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Include\shared;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\8.1\Include\um;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.10240.0\ucrt;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\atlmfc\include;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\include;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Auxiliary\VS\UnitTest\include;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Auxiliary\VS\include;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Tools\MSVC\14.29.30133\atlmfc\include;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Tools\MSVC\14.29.30133\include;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\NETFXSDK\4.8\Include\um;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.22000.0\cppwinrt;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.22000.0\winrt;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.22000.0\shared;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.22000.0\um;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Auxiliary\VS\UnitTest\include;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.22000.0\ucrt;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Auxiliary\VS\include;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Tools\MSVC\14.34.31933\atlmfc\include;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Tools\MSVC\14.34.31933\include;

Other Includes:

Stable Source Directories:
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Source\10.0.10240.0\ucrt;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\crt\src;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\atlmfc\src\atl;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\atlmfc\src\mfcm;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\atlmfc\src\mfc;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Auxiliary\VS\src;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Tools\MSVC\14.29.30133\crt\src;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Tools\MSVC\14.29.30133\atlmfc\src\atl;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Tools\MSVC\14.29.30133\atlmfc\src\mfcm;
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Professional\VC\Tools\MSVC\14.29.30133\atlmfc\src\mfc;
C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Source\10.0.22000.0\ucrt;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Auxiliary\VS\src;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Tools\MSVC\14.34.31933\crt\src;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Tools\MSVC\14.34.31933\atlmfc\src\atl;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Tools\MSVC\14.34.31933\atlmfc\src\mfcm;
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\VC\Tools\MSVC\14.34.31933\atlmfc\src\mfc;

Thank you very much for your support.
Go to Top of Page

MikMik
Senior Member

33 Posts

Posted - Dec 13 2022 :  06:55:40 AM  Show Profile  Reply with Quote
I had been working without any problems for a few weeks. But today the icons are gone. The "devenv /setup" trick seems to work, but it is less than ideal.
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Dec 13 2022 :  08:14:05 AM  Show Profile  Reply with Quote
We are working on a proper solution, but the available evidence points to an interaction problem between VA and the IDE, so this isn't completely under our control, but hopefully the solution will be ready soon.

jencas I have just emailed you about this. I just want to check a test profile before we do anything to harsh.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

Dan Forever
Junior Member

10 Posts

Posted - Dec 19 2022 :  05:09:31 AM  Show Profile  Reply with Quote
For what it's worth I'm, also getting this problem

License: Standard (...) Support ends 2025.02.27
VA_X64.dll file version 10.9.2463.0 built 2022.10.25
DevEnv.exe version 17.4.33122.133 Professional
msenv.dll version 17.0.33103.184
Comctl32.dll version 6.10.19041.1110
Windows 10 10.0 21H2 Build 19044.2364 
24 processors (x86-64)
Language info: 1252, 0x809

Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Dec 19 2022 :  05:35:34 AM  Show Profile  Reply with Quote
We are working on a fix for this. For now, can you please close all instances of Visual Studio, and then open a Windows command prompt, running as Administrator, and then run the command:

"C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Professional\Common7\IDE\devenv.exe" /setup

this should fix the problem you are seeing.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

MikMik
Senior Member

33 Posts

Posted - Jan 17 2023 :  03:51:14 AM  Show Profile  Reply with Quote
I had this problem in the past, seemed like it was fixed but I'm having it again...
The devenv /setup trick works (most of the time) but that changes my IDE language, so I have to change it again and restart the IDE. Which brings it back. The last time only some of the icons went missing...
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Jan 17 2023 :  05:44:55 AM  Show Profile  Reply with Quote
Apologies for this. We are working on a solution to this, and think we are close to something reliable and solid. We still cannot reproduce this properly on demand here, which isn't helping, but it definitely happens.

case=148132

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

pstemper
Junior Member

USA
11 Posts

Posted - Jan 17 2023 :  08:49:09 AM  Show Profile  Reply with Quote
I too had this problem come back. Executing setup at the command line worked again (of course I am running ENTERPRISE so I needed to change the path to
"C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Enterprise\Common7\IDE\devenv.exe" /setup
instead.

Really looking forward to the updated fix for this.
Thanks Whole Tomato for being on top of this, even though it is hard to reproduce!

Paul

Paul
Go to Top of Page

Dusan
Whole Tomato Software

Slovakia
175 Posts

Posted - Jan 17 2023 :  09:14:20 AM  Show Profile  Reply with Quote
We are currently testing the potential fix. If all goes fine, it will be included in upcoming release.
Go to Top of Page

PacketPusher
Starting Member

USA
1 Posts

Posted - Jan 19 2023 :  1:15:30 PM  Show Profile  Reply with Quote
The problem also happens in Build 2471. It occurred when I temporarily turned off VAssistX in the extensions menu using:

Enable/Disable VAssistX
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Jan 20 2023 :  06:39:22 AM  Show Profile  Reply with Quote
The fix has not been released yet, so all current versions of VA are vulnerable to this problem. Did "devenv.exe /setup" fix the problem for you? It normally does, but it isn't guaranteed to work, sad to say.

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

pstemper
Junior Member

USA
11 Posts

Posted - Jan 20 2023 :  09:16:46 AM  Show Profile  Reply with Quote
feline, please tell me it is coming soon. ;) Now it happens EVERYTIME I reboot my machine. Luckily running the devenv setup fixes it, but that can get annoying every time Windows makes me reboot. :)

Or if you need someone to beta test the fix, I volunteer!

Thanks!


Paul
Go to Top of Page

feline
Whole Tomato Software

United Kingdom
18097 Posts

Posted - Jan 20 2023 :  11:23:00 AM  Show Profile  Reply with Quote
I have asked about this, since you have such a recurring problem:

case=149073

zen is the art of being at one with the two'ness
Go to Top of Page

pstemper
Junior Member

USA
11 Posts

Posted - Jan 20 2023 :  11:33:42 AM  Show Profile  Reply with Quote
Thanks Feline!

Paul
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
© 2021 Whole Tomato Software, LLC Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000